HAZAI VASÁRNAP 7.

MESTERMŰVEK FÁBÓL

The Matthew Kiss

A természetes alapanyagok közül talán a fa az, ami szerintem minden otthonban megtalálható. Sokszor sajnos azt tapasztalom, hogy azt favorizálják az emberek , hogy legyenek a körülöttünk lévő dolgok makulátlanok, hibátlanok, a lehető legkevesebb energiával és nagy tömegében előállíthatóak.

Számomra – és rajtam kívül szerencsére még sokak számára – viszont sokkal vonzóbbak azok a részletek a mi kis világunkból, amelyek valahogyan más módon szépek. Vannak akik ha ránéznek egy darab kőre vagy fára, már látják, hogy mivé tudják varázsolni. Látják, hogyan tudják az előnyére változtatni azt az egyedi apró részletet. Úgy két éve ismertem meg Máté alkotásait, amelyek számomra olyan szakmai tudást és egyedi stílust közvetítenek, amit mindenképpen szerettem volna bemutatni azoknak az oldalkövetőknek, akik még nem ismerik a munkáit.

Mi volt az a meghatározó pont az életedben, amikor eldöntötted, hogy fával szeretnél foglalkozni, és miért a lakberendezési cikkek készítésére irányult a figyelmed? Mindig asztalos szerettél volna lenni?

Grafikusnak tanultam és jó pár évet a szakmában is dolgoztam. 2016-ban jött el a váltás ideje, amikor azt éreztem, hogy az a fajta szabadság/tervezői szabadság tesz igazán boldoggá, amikor fával dolgozom. Ezért döntöttem úgy, hogy ezt választom hivatásomnak.

A fa iránti rajongásom már gyerekkoromban elkezdődött. Nem is csoda, mivel sok időt töltöttem édesapámmal az asztalosműhelyében. Az első saját albérletem csinosítgatása közben jött először az ötlet, hogy milyen szuper lenne ide egy kép, oda egy olyan dohányzóasztal, amilyennel addig itthon még nem nagyon találkoztam. Nagyon jó érzés volt, mikor először a saját otthonban köszöntek vissza az általam megálmodott elképzelések, használati tárgyak. Szerencsére egyre nagyobb utat tör magának az olyan egyedi dolgok felkutatása, amelyek mind az életteret, mind a munkaterületet színvonalasabb szintre emelhetik.

– Melyek a fa mellett a kedvelt alapanyagaid? És miért pont azokkal tervezel egy-egy darabot?

Leggyakrabban fával, üveggel és fémmel dolgozom, gyakran kombinálva. Úgy gondolom, hogy a különböző tulajdonságokkal rendelkező két anyag egymás mellé helyezése összetettséget és vizuális dinamikát eredményez egy bútornak.  Bútoraimban általában a főszerepet a fa kapja, így nagy hangsúlyt fektetek a megfelelő anyagok kiválasztására. Ahogy minden embernek, minden fának is külön története van, ez változhat az alakjától, formájától, a fa típusától, a vágás profiljától és attól függően, hogy mi keletkezik rajta vagy éppen benne. Minden göcs, minden szokatlan mintázat vagy színváltozás az a fajta utánozhatatlan “tökéletlenség”, ami minden kézzel készített bútordarabot egyedülállóvá tesz, amely nem reprodukálható.

Először a bútor ötlet jön? Vagy az alapanyag inspirál inkább?

Kettősség van bennem ezzel kapcsolatban, mert valahol egyszerre motivál a két dolog. A szabadon alkotás és az elképzeléseim megvalósítása hatalmas inspiráció számomra. Igyekszem minél több időt a tervezéssel tölteni, mert sok esetben még csak fejben körvonalazódik az elképzelés, így itt a bútor ötlet az első és annak vizuális megvalósítása. Vannak viszont olyan ötleteim, ahol egy konkrét darabot keresek az adott feladat megvalósításához.

Mennyire fontos számodra a lakberendezési trendek követése, színek vagy éppen formavilág, divatos stílusirányzatok szempontjából? Melyik a kedvelt stílusod?

Azt gondolom, hogy a divat akarva-akaratlanul mindenki életében fontos szerepet játszik, még ha ennek nincsenek is tudatában. Számomra a divat az állandó megújulást, változást jelenti. Éppen ezért én is nagy figyelemmel követem az aktuális trendeket, hiszen ezek leképezik az emberek várható, általános igényeit. Ennek ellenére munkám során igyekszem olyan előre mutató darabokat készíteni, melyek örök érvényűek és nem határozza meg őket egy adott kor divatirányzata.

Amikor tervezed a bútorokat, szabad kezet kapsz a megrendelőidtől, vagy inkább határozott elképzeléssel fordulnak hozzád?

Ez nagyon változó. Sok esetben csak egy körvonalas gondolat van a megrendelőim fejében, és szabad kezet kapok abban, hogy hogyan is valósítsam meg azt. Talán ezt élvezem a legjobban,  mert itt nincsenek korlátok. Mivel a tervezést nagyon fontos szempontnak tartom, így mindig igyekszem egy kicsit előre dolgozni. Ha már kezd egy koncepció kirajzolódni a fejemben és a papíron is, utána 3D látványterveket készítek. Így az ügyfeleknek is sokkal könnyebb és nekem is, hiszen látom azt, hogy mi az, ami nem csak elméleti, de gyakorlati síkon is működik. Vannak viszont olyan esetek is, amikor egy konkrét, már nálam látott darab vagy hasonló darab legyártásával keresnek meg. Mindkét részét nagyon szeretem a munkámnak, hiszen nap, mint nap annak élek, amit a legjobban szeretek.

Van kedvenc bútorod, ha igen miért éppen az? Az otthonodban hány bútort készítettél te, melyek azok?

Egy konkrét darabot nehéz lenne kiemelni. Ahogyan én is folyamatosan változok és formálódok, úgy a munkáim is. Minden darabot szívvel-lélekkel készítek el, így az összes eddig elkészült darabra büszke vagyok, mert mind a két kezem munkája. Az otthonunkba körülbelül 6-8 darabot készítettem el eddig, ezek közt megtalálható dohányzóasztal, konzolasztal, falikép, tükör és sok kisebb dekorációs tárgy.

Céljaid a közeli- és távolabbi jövőben? már amennyiben lehet ilyet kérdezni és nem titok 🙂

A közeljövőben szeretném majd bővíteni az egyszemélyes szupercsapatomat, és a hazai design színtér meghatározó alakjává formálni a vállalkozásomat. Az emberek egyre inkább keresik azokat a nem hétköznapi darabokat, amik leginkább jellemzik őket, stílusukat, így ez is az önkifejezés egy új formája lett. Otthonunk kialakítása erre pedig tökéletes lehetőséget ad.

Kívánom, hogy a The Matthew Kiss tervei valóra váljanak, hiszen Máté bútorai egyszerűen mesélnek a szaktudásról, mesélnek az alapanyagokról, valamint az alázatról és egy értékmentő-értékteremtő látásmódról.

További csodás bútorokért, lakásdekorációs elemekért és frappáns megoldásokért látogassátok meg Máté facebook oldalát.

Jó pihenést!

Rea

2 thoughts on “HAZAI VASÁRNAP 7.

  1. Nagyon jó kérdések és erre frappáns őszinte válaszokat olvashattam.
    Nagyon tetszett a riport🤝😍 Kriszta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .