HAZAI VASÁRNAP – 6.

MOHA design – betonozás felsőfokon

A természetes anyagok és felületek mellett nagyon szeretem a látszóbeton felületeket is, lakberendező lévén pedig főleg a belsőépítészetben, ahol számomra igazán egyedi dekorációként jelenhet meg. Szeretem, ha nem makulátlan, ahogyan egyfajta kopottságot képvisel, mintha valami ódon, szépen megfakult felület lenne, és a szürke szín pedig amúgy is nagy kedvencem. A FehérHáz enteriőrjeinek a tervezésekor is talonban volt ötletként mint felület, de a sok helyen használt grafit-szürke árnyalat mellett már túl hideg színhatást eredményezett volna, ha a lakótérben használjuk, így eddig nem került be az otthonunkba. Azonban a mosókonyhában még vannak betonos terveink, és hát a kertben, a teraszon is fel fognak bukkanni betonból készült egyedi látványelemek.

A számtalan módon kialakítható betonfelületek mellett kifejezetten tetszenek a betonból készült kisebb-nagyobb használati és dekorációs kiegészítők, bútorok is. Egyediségük pedig abban rejlik, hogy végtelen formában és már többféle színárnyalatban készülhet belőle szinte bármi. Jó pár éve láttam egy nagyon jó kis betonból készült óra fotóját, és bizony kellemes meglepetésként ért, hogy magyar dizájn-termék. Akkor ismertem meg a MOHA design-t, az elkövetőt. A betonból nagyszerű és egyedi dolgok születnek egy kis műhelyben. A márka 2013-ban jött létre, megálmodója Molnár Ádám, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerzett formatervező diplomát, és ma már a legmodernebb ipari technológiákat is kihasználva alkotja meg az általa tervezett exkluzív termékeket, amelyeket kis manufaktúrában kizárólag Magyarországon gyártanak.

A termékeikhez használt beton a speciális adalékoknak köszönhetően rendkívül erős és tartós, és ha úgy kívánja a forma, vagy a felület, akkor rusztikusan lyukacsos is lehet, de pl. a legfinomabb felületek is megvalósíthatóak belőle. A ridegnek és statikusnak vélt beton a MOHA design tolmácsolásában barátságossá szelídített formában juthat el az emberek hétköznapjaiba. Akár lakberendezési kiegészítőről, akár dekorációs vagy használati tárgyról, vagy esetleg egy stílusos ékszerről van is szó, a kis manufaktúra egyedi dizájnja telitalálat.

Fontos megjegyezni, hogy a gyártás során hulladékot nem termelnek, az öntéskor megmaradt többletbeton a bordugó öntőformákban végzi. Akinek pedig a szürke túl unalmas lenne, színes beton kiegészítőket is választhat a kínálatból. A termékeik csomagolásához javarészt környezetbarát anyagokat használnak, amely valljuk be sokkal jobban is passzol a betonhoz, mint anyaghoz

Rengeteg minden érdekelt a betonból készült tárgyakkal kapcsolatban, így megkerestem Ádámot, hogy picit jobban megismerhessük a MOHA Desing hátterét és a céljait.

 • Mi volt az a meghatározó pont az életedben, amikor eldöntötted, hogy formatervezéssel szeretnél foglalkozni, és azon belül miért a betont választottad?
 • Állítólag kisgyermekként az egyik kedvenc játékom az volt, hogy elém raktak egy darab deszkát és én pedig tele vertem szögekkel. Imádtam a nagyszüleim kertjét, ahol mindenféle anyagot megtalálhattam, és ezekből építettem dolgokat. A rajzolás, és a mintázás is folyamatosan az életem része volt. Az egyetemen pedig formatervezőként elsajátítottam azt a tervezői magatartást, amit most hasznosítani tudok a munkám során. A MOME jó volt, de kevésnek éreztem a műhely-gyakorlatot, ezért ezt külföldi műhelyekben pótoltam be. Az egyetem után hozott össze a sors a betonnal. Véletlenül keveredtem el egy kiállításra, ahol menő beton bútorokat láttam, és ezek bizony eléggé magukkal ragadtak. Végül abban a műhelyben kötöttem ki ahol ezek a kiállítási darabok készültek, és dolgoztam is ott egy ideig. Majd jöttek a saját ötletek, és ezzel elindítottam a márkámat, a szerelem a betonnal, pedig azóta is tart.
 • Hányan dolgoztok a MOHA DESIGN termékeinek az előállításán?
 • A párommal együtt működtetjük a vállalkozást. A budapesti műhelyben volt alkalmazottam, viszont mióta kiköltöztünk Szentendrére és itt már a saját műhelyünkben dolgozunk, ketten csinálunk sok mindent. Hamarosan viszont ide is elkel majd a segítség. Persze ha jön egy nagyobb megrendelés, most is van kinek szólni. Nagyon jó kapcsolatban vagyunk a beszállítóinkkal. Gondolok itt a csomagolásaink gyártójára, céges munkák esetén a gravírozóra, egyedi ősmintáink előállításában segítő technikusokra, stb …  A marketinget sem egyedül csinálom, nagyon jó szakember segít benne.
 • Mennyire fontos számodra a trendek követése, színek vagy éppen formavilág, divatos stílusirányzatok szempontjából? Megfigyelhető-e a vásárlók által választott termékek rendelésén egyfajta trendkövetés, pl. év színe?
 • Úgy érzem időtálló stílust képviselünk. Vannak termékeink, amelyekre az igény szerencsére évek óta töretlen. Azt hiszem ez a termékek érthető, letisztult formavilágának köszönhető. És hát, ez az anyag ellenállhatatlan. Színek tekintetében a magyar emberek nem nagyon bevállalósak. A vírus előtt sokat jártunk Ausztriában és a Cseheknél, ahol sokkal nagyobb volt az igény a színes termékekre.
 • Van-e szezonális vagy pl. havi ajánlatotok? Ha van akkor arról hol és mi módon értesülhetnek a vásárlók? Ha nincs, akkor terveztek-e ilyesmit pl. akciókkal egybekötve?
 • Igen, igyekszünk időnként felcsigázni a kedélyeket valami különleges ajánlattal. Legutóbb a tavaszi akciónk keretén belül színes tárgyakat lehetett venni a webshopunkban. Némelyik termék pedig igazán egyedi volt, csupán 1-1 db volt belőle elérhető. Tavaly meghirdettünk egy olyan akciót, amire számunkra is meglepően nagy volt az igény: az enyhén szépséghibás termékeinket adtuk jelentős árengedménnyel. Egy év alatt ismét összegyűlt pár ilyen darab, így ezt az akciót rendszeresen ismételjük majd. Hiszen az a jó a betonnal, hogy az az apró hiba, ami a mi szemünket sérti, az valaki más számára lehet még egy szexi részlet.
 • Mi a kedvenc terméketek, miért éppen az és van-e belőle az otthonotokban?
 • Az én kedvenceim mindig az éppen legújabbak, legfrissebbek. Most pl. éppen a spotlámpa. Egyébként amint elkészült, fel is szereltem belőle néhányat az ebédlőnkben. A Blump fénye alatt pedig olvasni szoktam, a rusztikus kávézóasztalunk felülete pedig megjelenik a fürdőszobában is, ahol a szappantartónk és a fogkefetartónk  is betonból van. És hát a falióra a lakásban, de a műhelyben sem műanyag.
 • Melyek a céljaid a közeli- és távolabbi jövőben?
 • Belsőépítészeti vonalon szeretnénk tovább haladni. A kisebb kiegészítőktől a bútorokig. Izgalmas anyagtársításokkal is kiegészítve. Jelenleg is egy ilyesmi asztalon dolgozom. Most, hogy már a műhelyünk elkészült, teljes erőbedobással tudunk a termékfejlesztésre összpontosítani. Bár amíg a vírus ennyire befolyásolja a piacot, mi is óvatosabbak vagyunk, nem kockáztathatunk nagyot. Majd utána!

Mint oly nagyon sokan, a Moha design kis műhelye is azt várja, hogy visszatérjen az élet a régi kerékvágásba, de addig is bármilyen betonnal kapcsolatos egyedi elképzelés megvalósításáért keressétek őket bátran! Azonban biztos vagyok abban, hogy addig sem tétlenkednek – a saját termékpalettájuk bővítése és új megoldások kidolgozása is a céljaik között szerepel.

Látható, hogy ez az oly ridegnek tűnő anyag igazából számtalan megoldást kínál az életünk minden területére, a kis manufaktúra pedig ezt rendkívül jó adottságokkal ki is aknázza. Talán ez az egyik anyag a fa és a fém mellett, amely minden lakberendezési stílusban megállja a helyét, és ékszerek formájában még az öltözködésünkbe is kiválóan becsempészhető.

A hírlevélre a feliratkozók első körben értesülhetnek a cég legújabb termékeiről, akcióiról és a következő megjelenésükről. A www.mohaworks.com oldalon tehetitek ezt meg, de a Facebook oldalon és az Instagrammon is mindig jelzik a legújabb érdekességeket. 

Látható, hogy a beton bizony nem csak az építőiparban vívta ki magának az elismerést.

Rea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .