Zsemlye nyúl

ZSEMLYE-NYÚL

Ha húsvét akkor tojás, sonka és nyúl minden mennyiségben. Állatbarátként képtelen lennék megenni egy igazi nyulat, de azért nem modok ám le a nyuszi formájú finomságokról.
A megterített reggeli asztalon kedves meglepetés lehet a család számára – de még akár a vendégseregnek is – a frissen sült, ropogós héjú zsemlye.
Az alaprecept nagyon egyszerű: készíts bármilyen kenyérlisztből kenyér tésztát – én itt rozsos lisztet használtam – de ez tényleg csak ízlés kérdése. Majd ha megfelelően jártál el a dagasztás során, akkor a megkelt tésztát oszd 8 felé, és pihentesd még pár percig. Ha ezzel is megvagy, akkor minden egyes kis cipót ossz 2/3-1/3 részre. A kisebb darabból készül a gömböc popsi – vagy ha úgy jobban tettszik a pocak – a nagyobb darabot pedig egyengesd hosszúkás formára, amiből 
a gömböc köré tekerve – a képen látható módon – és felül kétszer keresztezve kialakíthatod a nyuszi füleit. A gömböcökre szórj nyúlfarknyi reszelt sajtot és told be őket a jó forró sütőbe és süsd szép pirosra.
Ha mindent jól csináltál, akkor ilyen étvágy gerjesztő, illatos és ropogós nyulak fognak kiugrálni a sütőből.
Ha édesszájú vagy, és nem elég a vajas-mézes vagy vajas lekváros verzió, akkor nézz majd vissza a blogra, hamarosan ennivalóan finom újabb ötletet leshetsz el.
A kenyértészta elkészítéséhez itt találhatsz ötleteket és segítséget: http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/kenyerek

Egy kosárnyi tapsifüles – jó étvágyat!

rea