Kezdjük az alapoknál

avagy egy kis ízelítő a konkrét témák előtt, hogy el tudd dönteni érdemes-e velem tartanod

Minden lakásnak/háznak mások az adottságai és mindenkinek mások az igényei. Az az igazság, hogy talán úgy tűnhet, hogy mint lakberendező saját magam ellen is beszélek kicsit, hiszen mire jó az nekem, ha bárki önállóan képes megtervezni az otthonát. A bejegyzéseimmel és a stílustanoda 8 részből álló online tanácsadásaival az a célom, hogy minél többen, a lehető legjobban oldják meg ezt a feladatot. Akiknek meg amúgy sem fűlik hozzá a foguk, azok úgyis megbíznak egy lakberendezőt. Én személy szerint azon a véleményen vagyok, hogy sok mindenkinek bizony csak a megerősítés hiányzik az addigiakhoz, vagy egy pici iránymutatás a továbbiakhoz. Ezt látom azokból az üzenetekből, amelyeket nap mint nap kapok.

 Post: Cocinas de estilo rústico renovado --> cocina blanca, cocina nórdica, cocina rústica, decoración cocinas, decoración interiores, estilo nórdico, estilo rústico, ladrillo visto, diseño interiores, scandinavian kitchen, country kitchen, white kitchen

Míg jó 20-30 évvel ezelőtt kevesen foglalkoztak lakberendezéssel, addig mára a többszázezer „lakberendező” országa lettünk. Addig rendben is van, ha elvégzett valaki egy 2-4 éves tanfolyamot, és ő tervez másnak. Hiszen komoly és sok-sok órát igénylő vizsgamunkákat készítve le is vizsgázott és tanult mindenfélét (többek között művészettörténetet, bútortörténetet, műszaki rajzot, ábrázoló geometriát, színtant, anyagtant, építőipai ismereteket és még sorolhatnám) aminek hasznát veszi a tervezés és kiviteleztetés során. Ami számomra még fontos volt, az a tapasztalat, az évek során kapott változatos megbízások, mind-mind újabb megoldandó feladatot jelentettek, amelyhez persze legtöbbször szükség van egy jó adag kreativitásra is. Mindezekre alapoztam azt a bejegyzéssorozatot amelyben azt mutatom meg, hogyan tudja valaki a saját igényeire tervezni az otthonát, Hogy miként lehet kis költségvetés mellett egyedien dekorálni. Ugyan én nem tettem le a voksomat egyetlen stílusirányzat mellett sem, mert jócskán megtalálhatóak az otthonunkban a bécsi barokktól kezdve az olcsóbb ikea bútorokon, és az egyéb régiségeken át, a saját magam kivitelezte dekorációk és használati tárgyak is, mégis úgy érzem, hogy nagyon szerethető és egyedi otthont teremtettünk.

Inspiring modern kitchen entrance design just on dovahome.com Cottage blanc 599 One of our favourite client kitchen projects to date, this one ( #FDfarmhouserefresh ) is yet to be revealed - but soon, we promise!

Mint mindenkinek, nekünk is vannak hozott darabjaink, és ezeket vagy anyagiak miatt vagy kényelmi okokból nem cserélgetjük. A stílusok, a trendek mindig változnak, és nem mindig mindent kell követni. Hiszen a falainkat sem minden évben festjük át az év színére, csak hogy divatosak legyünk. Valahogy az öltözködéshez tudnám ezt az egészet hasonlítani, hiszen itt az otthonunkat „öltöztetjük” fel. Van egy stabilan, jó alapokra „épített” ruhatáram, amihez azért jönnek új darabok, kiegészítők – ezekkel becsempészem a divatot is, és pl. az újdonságok pompázhatak az év színében, vagy megjeleníthetnek divatos mintákat. Az alapdarabjaim attól még ugyanazok, mégis mindig van lehetőség egy kis megújulásra. És már mindjárt nem akarok több százezret elkölteni vadi új göncökre. Így van ez a lakberendezésben is. Anno 16 éve megvettük az ikea, szerintem akkori legkényelmesebb és legdrágább kanapéját (BACKA) amit nem is értem miért nem forgalmaznak már – de jó választás volt, mert még ma is stabil darab, és jól beleillik a lakókonyhánkba. Cseppet sem bántuk meg, ha cserélünk, az csakis azért lesz, mert talán jobb lenne egy kicsit kisebb. Amit mindig szem előtt tartok, és mindig kihangsúlyozok, hogy az alapdarabok legyenek egyszerűek, lehetőleg természetes alapanyagúak, jó minőségűek és strapabíróak. Higgyétek el, az olcsóbb lesz a drágább idővel. És bizony az otthonunkban minden a kényelmünket kell szolgálja. Ügyes költségcsoportosítással pedig szinte minden megoldható.

  24 Ideas to Decorate And Organize A Small Bathroom With A Tight Budget

Amikor a házat kerestük, akkor is azt néztem folyamatosan, hogy mi az amit az adott dolgokból meg lehetne valósítani. Emellett nagyon fontos volt, hogy ne csak azokat hasznosítsuk újra, vagy újítsuk fel amit a házból kibontottunk, hanem olyan alapanyagokat vegyünk és használjunk, amelyekkel szintén az öko vonalat erősítjük. Nem elég szelektíven gyűjteni a szemetet, az életmódunkat kell átalakítani. Amit fontosnak tartottam, hogy a lehető legkevesebb bútorlapból készült berendezési tárgyat vegyünk és csak ott használjuk, ahol azt feltétlenül szükséges, vagy ahol meg kell fognunk kicsit a költségvetésünket.

  Kitchen kitchen kitchen kitchen

Ne azt várd tőlem a bejegyzések elolvasása, vagy az alőadások meghallgatása (VIP csoport tagok esetében) után, hogy kész terveket nyújtok át neked, de segítek, irányt mutatok, rávezetlek arra, hogy mit hogy csinálj és mit ne tegyél.

diy no sew drop cloth bed skirt, bedroom ideas, cleaning tips, diy, how to Gorgeous doors that open to a large 3-way mirror.

Most egy kicsit az alapokról beszélünk, arról, hogy mi az ami életszerű és mi az ami csak vevőcsalogató. Hiszen a legmenőbb cégek mögött komoly marketinges teammunka folyik azért, hogy minél többen vásároljanak. Ha okosan megterezzük a részleteket, akkor el fogjuk tudni dönteni, hogy mi az amit a gazdag kínálatból válasszunk. Mérlegeljünk, hogy valóban szükségünk van-e valamire vagy csak azért szeretnénk, mert ott azon a fotón olyan jól nézett ki. Ne feledjük nem katalóguslapokon élünk, a házunk nem egy kirakat, ahol a lehető legtöbb mindent ki kell biggyesztenünk a polcra, a konyhapultra vagy éppen a beépített wc tartály tetejére. A stílus ugyan a részletekben rejlik, de tartsuk meg mindig egy-egy lakrész igazi funkcióját, és nem utolsó sorban a használati tárgyainkat válogassuk úgy, hogy ne kelljen még mellécicomáznunk, hogy jól mutasson és otthonosan érezzük magunkat a lakásunkban.

  Vintage Romantic Bedroom Inspiration: Sweet dreams are made of soft bed sheets, overstuffed pillows and piles of down-filled duvets.

Néhány példa amely tartalmaz nagyon jó és szerintem tök értelmetlen ötleteket és dolgokat. Az a jó, hogy minden javítható:

FRENCH COUNTRY COTTAGE: Feathered Nest Friday  DIY Entryway Table using corbels/architectural salvage at Home by Ally

Sosem szerettem a valamit utánzó valamiket, valami vagy legyen az ami, vagy ne akarjon másnak látszódni. A fölösleges, funkciótlan dolgokat sem tartom fontosnak egyetlen otthonban sem. Pl. a szerintem drága ál-kandallóknak semmi értelme, főleg úgy, ahogyan az a fotón is látszik. keverve a karácsonyira hajazó dekorációt és a virágcsokrot. Ha már van, akkor vagy a virágcsokrot nem tenném oda, vagy levenném onnan a két örökzöldet és a fonott-gömbös üveget talán fenn a pár gyertya, mellettük a virágcsokorral sokkal jobban mutatna, így egy katyvasz. De hozhatnék még fotókat ilyen túldekorált, „szép”-nek vélt tévedéskandallókról. Az a szomorú, hogy közízlést rongálva, vannak akik ehhez hasonló fotókkal hirdetnek eladásra ilyesmit. Nem értem miért olyan népszerűek ezek a valamik, Funkciójuk nulla, az esztétikai értékük pedig nagyban függ a kidolgozottságuktól, de egy ügyes háziasszony is szebbet dob össze 1-2 óra alatt a fatelepen méretre vágatott deszkákból, és a Kínából exportált faragványokból. Helyettük akkor már inkább ajánlok egy konzolasztalt, amely alatt tényleg jól mutathat egy nagy kosárban felejtett puha pléd a kanapés kuckózáshoz, jó kis lerakó egy cserép virágnak, egy tál gyümölcsnek, lámpának, de pl. buli alkalmával büféasztalnak is használható. És kb ugyanannyiból ki lehet hozni sk. barkácsolva mint egy ál-kandallót. Ráadásul nem egy elcsépelt értelmetlenséget teszünk a nappalink egyik fókuszpontjába, hanem egy stílusos kisbútort.

 old door headboard old doors made into headboards for king bed | 16 Old Doors Used As Dramatic Headboard - Decoholic

Régi ajtók új élete. Na ezt a témát aztán alaposan körbejártam, mivel mi is használunk több bontott ajtót is a házban, más-más szerepben. Az első képen az egyetlen ajtólap horizontális elhelyezésével semmi gond, de azt hiszem  a nem megszokott ágytámlával már kimerült a fókuszpont lehetősége. A spárgán lógó, falfestékkel átmázolt kereteket  teljesen fölöslegesen akasztották oda. Ráadásul a madzag mivoltát sem értem, hiszen sem nem egy vonalból indulnak, se nem hozzák egy szintbe a képek alsó szélét. A keretre csomózott keret pedig a legszerencsétlenebb megoldás. Az éjjeliszekrényeket helyettesítő ládák fölötti falrészre elhelyezve őket, sokkal esztétikusabb képet kapnánk. A másik két fotón látható hogy az ajtó jelleget cseppet sem akarták megszüntetni, maradtak a függőleges elhelyezésnél, ami sokkal harmonikusabb képet eredményez, és nem nyomja össze optikailag sem a szobát.

White Farmhouse Cottage Style Bathroom | Get the look: Kohler Brockway sinks @bhg  25 Fresh Farmhouse BathroomsBECKI OWENS

Dupla vagy tripla mosdó. Nagyon különlegesek ezek a fajta mosdók, személyesen láttam is már egyet, de akkor jöttem rá, hogy bizony a cseppet sem olcsó darab csupán arra nem a legjobb amiért készült. Ha valaki tanult a lakberendezési ismeretei között ergonómiát, akkor bizony tudja, hogy milyen tevékenységekhez mekkora helyigényre van szüksége az embernek. Így bátran állíthatom, hogy ez a tripla mosdó, bármennyire is különleges és szuper jól mutat a fotón, a hétköznapokban nem szuperál. Nincs elég helye egy-egy személynek, hogy a mellette mosakodó családtagjától rendesen elférjen, hacsak nem valamelyik szardínia-családról beszélünk. Arról már ne is beszéljünk, hogy a kéztörlő sem elérhető egy mozdulattal mindenkinek. Ellenben, ha átgondoltan tervezünk egy egyszerre több családtag számára is használható mosdót, akkor eredményként megvalósulhat pl. a fotókon látható verzió is. A borkolatok és faszínek pedig aztán bátran variálhatóak, csakúgy mint a tükör, a lámpa és a csaptelepek.

  

Fehér konyha. Egy lakás attól lesz érdekes, látványos, ha vannak benne izgalmas részletek, kontrasztok. Sokan szeretik a fehér konyhát, úgy 3-4 évvel ezelőttig az én álmom is egy szép törtfehér konyha volt fa munkapulttal. Aztán ez változott. De maradjunk annál, ha fehér a konyhabútor. Ilyenkor mindig azt tanácsolom, hogy akkor vagy a csempe, vagy a fal, vagy a kiegészítők legyenek színesek és lehetőleg természetes alapanyagúak. Az utolsó zsálya zöld fala konyhában a munkapult szerencsésebb lenne antracit vagy dió színben. Mivel ezeket a konyhákat nem látom teljes egészében, nem tudom megállapítani, hogy mennyire ideális a konyhai munkafolyamatok tervezése szempontjából, ezért itt erre most nem térek ki.

Ha úgy gondolod, hogy olvastál olyasmiről, ami eddig fel sem merült benned, és további hasonló információt is szívesen megtudnál, hogy mire érdemes figyelni tervezgetés közben, akkor kövesd a facebook oldalamat. Ne felejtsd el, nem mindegy mire mennyit költesz, hiszen sokan évekig fizetjük az otthonunkra felvett hiteleket, akkor már legyen is olyan, amilyet szeretnénk és ahol jól érezzük magunkat!

Köszönöm, hogy velem tartottál!

Rea

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .