Thonet mundus szék

THONET

MUNDUS 

SZÉK

Egy szimpatikus öreg bácsitól került hozzám ez a Thonet – Mundus szék – amelynek egy 1911-es ceruzás szignó van az alján és az eredeti Mundus cimke maradványa.
Első körben darabjaira szedtem, mivel kissé nyiszogott és nem volt stabil sem.Tisztítás, csiszolás és ragasztás után már betölthette a neki szánt szerepet. Csakhogy, én nem akartam hogy maradjon a régi barna színe, az ülés csodaszép mintája azonban nagy hatással volt a fantáziámra, annak feltétlenül maradnia kellett!

 Csodaszép ugye?

A Vintage Velem oldalról kiválasztottam a Lignocolor krétafesték színpalettájából a Madrid Green fantázianevű festéket és kezdődhetett az átalakulás.
http://www.vintagevelem.hu/

Sajnos a széken lévő barna festéket/pácot a friss festék picit beoldotta, de reménykedtem, hogy a végén olyan lesz a szék, mint ahogyan a lelki szemeim előtt lebegő képen.

A teljesen eltakart minta, amelynek domborulatai még így is remekül kivehetőek.

Egészen halvány “babazöld” lett – szépséges így is ez a szín, de nem teljesen vagyok oda a pasztellekért, és különben is a projektet végig kell vinni, és az eredeti terv is más volt.

Csiszolás után a minta ismét láthatóvá vált, és a csiszolószivacsommal – shabby chic stílushoz híven  -egyúttal kopottas külsőt kölcsönöztem a majdnem 105 éves széknek.

A festékrétegre Lignocolor áttetsző waxot vittem fel, és egy puha ronggyal eldolgoztam. Finoman selymes tapintása van így a krétafestéknek.

A következő lépés az antikolás volt, ekkor sötét színű bútorwaxot is kentem a székre, és azt is eldolgoztam.  

 Az ülőlap mintája közelről, a festék visszacsiszolása és waxolás után.

A részletek a legfontosabbak, attól lesz az egész végül egyedi és megismételhetetlen.

És az eredeti cimke maradt.

Ilyen volt amikor a hirdetésre bukkantam,

és ilyen lett miután pár órát eltöltöttem vele. Ugyanaz, de mégis más.

Rea