8. nap

Egy fb oldalon bukkantam rá egy fából készült sokrekeszes tárolóra, amit kijavítgattam, megtisztogattam, krétafestékkel lefestettem és minden kis rekeszét beszámoztam – igen szerencsére pont 24 db van belőlük, éppen ezért is tetszett meg, amikor megláttam, mert rögtön arra gondoltam, hogy idén készítek egy igazi reantik adventi naptárat, ami – ugyan csak virtuálisan, de – minden napra tartogat egy-egy meglepetést azoknak akik régóta követik az oldalt, és azoknak is, akik mostanában tévednek erre.

A tavaly készített fenyődíszeimhez is igazodva, idén a lakásba kerülő dekorációk alapanyagválasztásánál tudatosan próbálok arra figyelni, hogy a tőlem szokatlan sokszínűség ellenére is összhang uralkodjon. (Ugyanis évek óta szinte fehér dekorációkat használtam.)

A karácsonyfára tavaly felkerült egy legyezőszerűen meghajtogatott gótbetűs, feliratos girland is, amit nagyon szeretek, és mivel gondosan eltettem, idén is fel tudom majd használni. De egy másik dekorációhoz szintén szerettem volna egy hasonlót készteni. A leírás alapján elkészítve egy-egy eleme pedig simán fehasználható a karácsonyfa díszítésére is.

hozzávalók:

régi, besárgult könyvlap, vékony drót vagy cérna, papírragasztó, csipke, kinyomtatott vagy kivágott képecske, szalag, csillámpor és tintapárna

  

A könylapot kettétéptem – szerintem ennek a stílusnak kifejezetten jól áll a tépett papírszél. Majd megmértem a lapot és 1 cm-es hajtásokat készítettem rá, legyezőszerűen hajtogatva a papírt. Amikor mindkét fél készen volt, középen kettéhajtottam, és vékony dróttal, szorosan egymáshoz erősítettem őket.

  

Majd a kezdő végeket egyszerűen összeragasztottam. A hajtott éleket kopott-koszosra maszatoltam egy ezüstös-szürkés tintapárnával, majd néhol beragasztóztam és becsillámoztam. Amíg száradt, a NOEL feliratot felkasíroztam egy erősebb kartonra, és körbevágtam a képecskéket, amelyeket szintén régiesítettem, és csillámoztam. A kis kerek alapokra ragasztottam egy-egy (sok helyen szakadt) csipketerítőből kivágott kerek mintaelemet, majd végül a betűket és mindegyikre egy pici bársonymasnit.

Akasztót ezekre most direkt nem tettem, de ha fenyődísznek készítettem volna, akkor a két darab egymáshoz ragasztásakor vékony zsineget vagy szalagot erősítettem volna a ragasztásba. Angyalkás vagy bármilyen karácsonyi képpel a közepén is nagyon mutatós darabok, igazi csipke helyett pedig akár papírból kivágott kicsi papírcsipkét is készíthetünk a kép és az alap közé.

Bátran kezdj hozzá, akár kisgyerekkel is, hiszen igazán látványos a végeredmény, és már az egészen kicsik is örömmel fognak hajtogatni, ragasztgatni, és valljuk be: nem egy költséges darab. Pl. készülhet a nagyszülőknek karácsonyi ajándékba is: a gyerkőcök fotójával, kedves kis üzenettel.

 

Holnap ismét megtelik egy box, ha kíváncsi vagy rá mi lesz benne, gyere és nézd majd meg.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .