13. nap

Várjátok már a karácsonyt? Én nagyon! és azért is, mert akkor ezt a sok-sok díszt, amit készítettem, és amelyek egy része itt lapul most a dobozban,  mindet a karácsonyfán láthatom majd, a tavaly készítettekkel együtt. De ne rohanjak előre, ugye? Hiszen még a rekeszek fele üres. Vagyis már kevesebb mint a fele, mert itt a mai meglepetés:

Van pár dolog, ami nem kifejezetten a karácsonyfára való – bár elvileg fel is tehető rá – de azért szorosan kötődik az ünnephez. A mai ötlet az ajándékkisérő, olyan amit akár szalvétára is lehet kötni egy szép szalaggal, vagy nevet ráírva ültetőkártyaként szolgálhat a terítéken. Szóval ma ezt hoztam nektek.

 

Hozzávalók: fából vagy rétegelt lemezből készült kis kártyák (Hobbiboltokban sokfélét lehet kapni, általában 3-5 db-os csomagban párszáz forintba kerül, nem baj ha nincs rajta lyuk, hiszen azt lehet rá fúrni. Én az enyéimet pl. a dm-ben vettem akciósan még nyáron.) krétafesték és hozzá való wax, lézernyomtatóval kinyomtatott motívumok, transzferoldat, spatula vagy kiskanál, fülpálcika és ragasztószalag.

A lemezeket lefestettem a krétafestékkel – autentico / pebbles árnyalat – majd száradás után a kiválasztott mintát rátranszferáltam a festett felületre. (Transzferálni a natúr lapokra is lehet, ha valakinek úgy tetszik.)

  

Transzferálás folyamata: a lézernyomtatóval tükrözve kinyomtatott mintát (ha írás van rajta akkor feltétlenül tükrözve kell kinyomtatni) elhelyeztem a felületen – a nyomtatással lefelé fordítva – ahová a mintát szerettem volna, majd maszkolószalaggal rögzítettem a papírt, hogy ne mozduljon el. A fülpálcika segítségével a transzferfolyadékot óvatosan felvittem a papírra. Ne túl sokat, mert akkor elfolyhat a minta, és ne túl keveset, mert akkor nem lesz szép. Amikor ez megvolt, egy fa spatula segítségével, határozottan, de azért óvatosan dörzsöltem a papírt. Ezzel értem, el, hogy a traszferfolyadék által feloldott nyomtatott minta tintájából óvatosan rádörzsöltem egy keveset a falapocskára. Amikor úgy éreztem, hogy már jó lesz, óvatosan a papír alá néztem. Ha valahol még nem látszik a minta, vagy túl halvány, akkor hajtsuk rá vissza a papírt, és dörzsöljük még kicsit, néha szükséges még egyszer átkenni enyhén a folyadékkal. Ha levettük a papírt, hagyjuk száradni pár percet.

  

Ha már minden minta kész és száraz is, áttetsző waxba mártott puha ruhával ajánlott áttörölni a felületet. A wax lehet áttetsző, vagy színezett. Azt használjuk ami a kívánt színhatás eléréséhez szükséges. Ha régiesíteni, koszolni szeretnénk a felületen, akkor mehet rá a sötétebb wax is, ami előtt általában az áttetszőt ajánlott használni. Én ezeknél a kis kártyáknál csak a taupe színű waxot használtam (autentico), amit egy ecsettel tunkoltam fel először a felületre, majd a ronggyal oszlattam el rajta. A képen, a bal oldali táblán csak áttetsző wax van, a jobb oldalin pedig csak taupe színű.

Miután készen vannak, lehet velük dekorálni. Idén nálam nagy favorit a fagyöngymintás, a vintage paint írott mintás csomagolópapírja és a sima barna papír. Majd mutatom a csomagolási ötleteket is hozzájuk – csak az ajándékok egy része még készül.

  

Ha tetszett az ötlet, akkor nézz be holnap is, vagy kukkants be a facebook oldalamra, ahol naponta új és egyedi karácsonyi ötlet között csemegézhetsz.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .