Házöltöztetés – avagy alakítsuk a saját stílusunkra

A házunk külső megjelenését már a belső terek felújításakor elkezdtük a végleges kinézetre alakítani. A renoválás kezdetekor sok minden olyan kis pikk-pakk dolognak, feladatnak tűnt. Ám egy ilyen régi épületnél a megoldandó problémák sokszor hatványozottan és rétegesen bukkannak fel. Mivel mi a költségek miatt az időhöz is rendesen kötve voltunk, így nem tudtunk egy alapos feltárással/kutatással kezdeni, haladnunk is kellett. Bevallom ma sem csinálnánk másként, csak kicsit sokkal okosabban. Rengeteget tanultam és tapasztaltam, ma már felismerem, ha valaki kókler, és nem képes együttműködően velünk dolgozni, bárcsak az elején lett volna meg ez a tapasztalatom, amivel mára rendelkezem. De jó ez így is, hiszen elég maximalisták vagyunk, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki ebből az épületből, ami mára már az otthonunk. Hatalmas feladat volt ez a felújítás még a számomra is, és minden csepp verejték, fájdalom vagy kimerültség ellenére sem lennék olyan megbízó, aki csak fizet, megy az átadott kéglibe és hetekkel, hónapokkal később jön rá a sorozatos hibákra. Hibákat sajnos mi is elkövettünk, azonban mentségünkre legyen mondva, vegyészmérnökként és lakberendezőként nem vagyunk minden házfelújítós szakma tudásának a birtokában. Számomra egyébként hatalmas meglepetés volt, hogy ennyire gáz lett az építőipar, persze ez annak a vonzata, hogy sok jó szaki külföldön többszörös pénzért dolgozik, aki itthon maradt az vagy szuperül ért hozzá ezért szinte ritka szabad kapacitást találni hozzájuk, meg hát drágán is dolgozik, ami persze érthető, vagy jön a kókler, aki pár youtube videón kitanulva a mindenhez is ért.

A külső munkálatokra megbízható szakit kerestünk,hiszen azokat a feladatokat mi nem tudtuk volna megoldani, amit idénre kitűztünk magunk elé, ezért még jó előre kértünk több árajánlatot, elhívtunk több kivitelezőt, és ketten maradtak a végére. Bevallom hasonló árakat kaptunk mindkét részről, de jobban szeretek olyanokkal dolgozni akikkel már volt közös munkánk, így Tibort választottuk, bár a másik kivitelező is szimpi volt, és ismerős ajánlotta. A hetek alatt, míg Tiborék a teraszok, lépcsők kialakításán dolgoztak, a férjemmel mi párhuzamosan a ház utólagos vízszigetelésén ügyködtünk, amely szorosan egybefügg a lábazati hőszigeteléssel is. Az általunk elkezdett alapot kellett a kivitelezőknek elfogadhatóan tovább vinni és szépen befejezni. De lássuk csak milyen szigetelést és miért azt választottuk?

A homlokzati hőszigeteléseknek több fajtája van, a legelterjedtebb a polisztirol alapanyagú, ez lehet sima fehér vagy sötétszürke grafitos. Ez utóbbi jobb és drágább is. Azonban számunkra nem volt megfelelő egyik sem, mivel ezek lezárják a falat, ami így nem szellőzik, a mi esetünkben pedig bizony az alagsori vastag mészkőből épült alaphoz ez nem lett volna szerencsés, a belső falakon lehetséges penészesedés kialakulása miatt. Hogy ezt elkerüljük, kőzetgyapot mellett döntöttünk. Ebből is van többféle, mi a rockwool mellett tettük le a voksunkat, annak ellenére, hogy a területi képviselője nem volt igazán készséges sem e-mailben, sem telefonon, amikor érdeklődtem a termék felől, és tanácsokat kértem tőle. (ügyfélközpontúságból feketepont nekik!)

ásványgyapot hőszigetelés – mi a 15 cm vastagságút választottuk

Szóval a szigetelés kiválasztva, és hát a legtöbben ilyenkor keresztbe tett karral hátradőlnek, megbíznak egy szigetelős brigádot és várják a csodát. Ami valljuk be manapság sokszor balul sülhet el. A mi kivitelezőink ugyan jól dolgoztak, szakképesítésük szerint is végzett építőipari szakik, Tiborral több lakást is újítottunk fel, de azért nem bíztunk semmit a véletlenre. Alaposan utánajártunk minden lehetőségnek. Mivel nem a szokásos dekor-vakolattal szerettük volna a homlokzatot simíttatni, így rendszerben nem is gondolkodtunk, és több kereskedő után magával a gyártóval vettem fel a kapcsolatot. Ezt nagyon jól tettem, mert az építőiparban elhatalmasodott alapanyaghiányt éppen sikerült elkerülnünk, azzal, hogy időben megrendeltünk minden szükséges dolgot. Több hetet, akár hónapot is kell manapság várni a kőzetgyapot hőszigetelésre.

A Cemix Thermofix ragasztója a cég termékei közül a legjobb a kőzetgyapot hőszigetelő táblák felrakásához, hálózásához – a kivitelezőink szerint is jó vele dolgozni

A Cemix területi képviselője, Gergő látott fantáziát a házunkban és nagy lelkesedéssel segített mindenben egy ilyen zöldfülűnek, mint én. A kiválasztott szigeteléshez a cégük által gyártott és forgalmazott legjobb és legmegfelelőbb alapanyagokat ajánlotta számunkra. Sőt abban is segített, hogy a lehető legjobb dübelekkel legyenek majd rögzítve a hőszigetelő kőzetgyapot tábláink a falhoz. Hiszen nincs is attól bosszantóbb, ha a drágán kivitelezett hőszigetelés lepotyog a falról.

Sokan nem tudják, de bizony rengeteg múlik a dübelezésen. úgy hihetnénk, hogy kifúr, dübel beüt és kész is. Az az igazság, hogy nagyon fontos, hogy miből épült a ház, milyen a fal minősége, milyen fúrót és fúróhegyet ajánlott használni, milyen a hőszigetelés és hát ha már ott tartunk nem árt azt sem tudni, hogy m2-ként hány dübelt és hogyan kell elhelyezni a szigetelőtáblákban. Gergő jóvoltából megismertem az Ejot céget, akik a hazai piacon egyedülállóan, speciális hőszigetelő-pogácsával takarható hőhídmentes dübeleket forgalmaznak. Sőt megtudtam, hogy minden szigetelés előtt fúráspróbát kellene végezni, hogy a kiválasztott vagy ajánlott dübel valóban a legmegfelelőbb lesz-e a kivitelezés során. Profi cég, profi szakértő tanácsadó és profi termék – ennek csak jó lehet a végeredménye. Ásványi hőszigetelés esetén mindig fémszeges dübelt kell használni, mert az ásványi lemezek sokkal nehezebbek a polisztirolnál, így nagyobb igénybevételt kell a dübeleknek kibírnia.

Amint minden összállt és megkaptuk az alapanyagokat és megérkezett az állvány, aznap fel is építették a srácok, kezdődhetett a szigetelés. Na ja! előtte egy nagyon fontos lépés! A szigetelendő felület megtisztítása és mélyalapozása. Minden málló vakolatrészt el kell távolítani, lehetőség szerint portalanítani kell a felületet majd mélyalapozóval átkenni. Kezdésnek felszerelték az indító síneket, amely védi a szigetelést, nem tud így alámászni semmiféle rágcsáló vagy gyík, rovar. A sínek csatlakoztatásához ajánlott venni kis rögzító-klipszeket, a sarkokon pedig nálunk takarásban, duplán tették.

A szigetelés előtt egy nagyon fontos dolog, ha pl. ha gázcső fut a házon kívül, akkor azt nem takarhatja a hőszigetelés – nálunk a csöveket emiatt a leendő szigetelés síkja fölé kellett szereltetni, és szerencsére átrakták a gázóránkat is a hátsó falra. Mivel amikor a gázszerelők ráértek, akkor még a fasorban sem voltunk a hőszigeteléssel, így az óra felhelyezése előtt már kapott egy szigetelőtáblát ott a fal, amit be is hálózott és le is simított Tibor, hogy ott is szép legyen, ne kelljen utólag a hozzáférhetetlen helyeken bravúrozni. Ezt az egy táblát a későbbiekben a gigazuhárék miatt nejlonnal takartuk, hiszen a kőzetgyapotnak nem tesz jót ha elázik. A besimítatlan szigetelést ajánlott később is nejlonnal takarni ha esős az idő!

Az ásványgyapot hőszigetelőtábláknak van egy keményebb oldala, ezen van az írás, de oldalról látszik is, hogy ott jó ujjnyi vastagságban tömörebbek a szálak. (A kivitelezők nem igazán szeretik, mert bizony szúr, és hát sokkal nehezebb fizikai munka egy több kilós, ragasztóval alaposan megpakolt, vastag kőzetgyapottáblát rakosgatni.) Először a táblák hátoldalára vékonyan ragasztót kentek Tiborék, majd kis száradás után a perem-pont módszerrel: körben minden oldalra, középre pedig három kis kupac ragasztót vitték föl a Cemix Thermofixből. A lábazati szigetelést a Delta lemez miatt viszont ragasztóhabbal tettük fel, azonban a hálózása annak is Cemix termékkel történt, a Klebespatchel az xps-hez való ragasztóhabarcs.

A korábbi stukkókat, párkányokat, kiálló részeket a párom lebontotta, az elektromos kábeleket bevésettük a falba a villanyszerelőkkel, és még a szigetelés felragasztása előtt felkerültek a bejáratok fölötti előtetők tartószerkezetei is. Ez utóbbi különösen azért is fontos, mert így stabilabb a rögzítése, valamint a végső látvány csupán pár ív és a kecses tartókonzolok lettek.

Ugyebár egy külső házfalon szükség van lámpákra, mozgásérzékelőre, riasztóra, dugaljra, kamerára meg amit még kitalálunk – ezek profi rögzítésére találtam egy szuper kis találmányt. A szigetelésbe építhető, méretre vágható Kopos távtartó biztosan tartja a rá szerelt dolgokat, valamint dugalj kialakításához is pöpec kis cucc. Nézzétek csak:

Nélkülözhetetlen még a szép és jól működő végeredmény érdekében a megfelelő élvédőket és csatlakozóprofilokat használni. A sarkokra és élekre hálós élvédőt használnak, a nyílászárók felső éléhez vízorros élvédő javasolt, valamint az íves ablakainkhoz a hajlítható élvédő vált be. Szuper találmány a nyílászáró csatlakozóprofil, amely spalettázáskor egyben az ablakok/ajtók nejlonnal való védelméhez is hozzájárul, mivel eleve van egy később könnyedén letéphető része, amelyre a fóliát egyszerűen fel lehet ragasztani. Ez sok helyen csak fehérben beszerezhető, de a nagy áruhiány ellenére sikerült a grafitszürke ablakainkhoz fekete színűt venni. Ilyen hasznos kis segédek miatt is érdemes a Cemix és az Ejot kínálatát átböngészni, mert egyéb rengeteg szuper kiegészítőt lehet találni náluk amire nekünk most nem volt szükségünk. A régi ablakainknál a megfelelő méretek miatt maszkolószalaggal kellett operálnom a szép végeredmény érdekében, de bevallom időigényes és nagyon macerás a folyamat mind a pontos felragasztás, mind pedig a maszkolószalag szép és roncsolásmentes eltávolítása.

A szigeteléskor ugyebár kötésben elhelyezve, szorosan egymáshoz igazítva felragasztják a hőszigetelő lapokat, ha falszakaszonként haladnak a kivitelezéssel, mint mi, akkor is ajánlott a sarkokon befordulni a hálózás miatt. Ezt úgy kell megoldani, hogy minden második sornak szigetelőanyag-vastagságnyival kell túllógnia a sarkoknál, így fedik egymást. A felragasztás után, 24 óra elteltével szabad csak dübelezni. Azután nálunk kaptak egy vékony simítóréteget az Ejot-os dübelek, majd az egész felület is, amit másnap hálóztak. A vakolaterősítő háló csíkoknak fedniük kell a sarkok élvédőinek hálóját, valamint egymást is. Ezután simították csak készre egy utolsó réteggel, amelyet kicsit strukturálva kértünk, hogy vidékiesen rusztikusak lehessen majd a festett külső falaink.

A nyílászáróknál a mi ügyes kőművesünk, Laci a hőszigetelőtáblákból kivágta az ablakok ívét, majd az éleknél a kívánt vastagságú (2 és 3cm-es) xps szigetelőlemezeket használtuk. Ezekből alakította ki Tibor a spalettákat. Ahol íves kialakításra volt szükség, oda sablont készítettem. Dekopír fűrésszel (hosszabb vágóélt kellett hozzá vennünk, mert az xps 8 cm vastag volt) kivágtam a megfelelő darabokat. A mi szuper szakink rögzítette a spalettára, majd élvédőzte és síkra simította.

A lábazatnál a megfelelő profillal lezártam a Dörken Terrax lemezt a vízszigetelésünk legkülső, föld felőli bázisát. Amikor ez megvolt, a kivitelezőink segítettek befejezni a lábazat szigetelését is. Végül dübelezték, hálózták és lesimították, a száradás miatt pár nappal később lealapoztam, és még vár a színre festésre.

Alapvetően szerettük volna megtartani a ház nagypolgári jellegét, de kicsit ötvözni kívánom egyfajta rusztikus, franciásan vidéki bájjal. A nyáron véghezvitt változtatások mind-mind egy-egy lépéssel közelebb vittek bennünket a célunkhoz. Köszönjük a két kivitelezőnknek és az alkalmankénti segítőiknek a kitartó és megbízható munkájukat, a Cemix, az Ejot és a Dörken képviselőinek a profizmusukat, a sok-sok szakmai tanácsot és a kedvességüket! Valamint a lakatosunk munkáját, és azt, hogy az olykor lehetetlennek tűnő csajos ötleteim és kívánalmaim szerint kivitelezte az előtetőink vázát. Nem utolsó sorban pedig az ElnökÚrnak köszönöm, hogy megbízik bennem az ötleteimben, hogy munka mellett ilyen minőségben és ennyi mindent segít megvalósítani. Amikor ilyen emberekkel lehet együttműködni, akkor van még remény a magyar építőiparban is! És néhány fotó a korábbi, felújítás közbeni és a mostani állapotokról:

Amennyiben bármilyen kérdésed van, keress bátran!

Rea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .