Adventi naptár stílusosan és egyedien

egy dobozban

 

Szerintem az a jó adventi naptár, amelyik stílusosan beleillik a környezetébe, kicsit ünnepi, mesebeli – főleg ha aprónépnek készülünk vele – és megfelelő méretű is a mindennapi kis meglepetések számára. Ez utóbbi nagyon fontos, mert bizony hiába a szuper kisfiókos, kisrekeszes, nagy műgonddal kifestett méregdrága adventi naptár, ha csak egy savanyúcukorka méretű valami fér el a picurka fiókokban.

Ebben a hengeres dobozos adventi naptárban az a jó, hogy nincs külön rekesz minden napra, hanem egyben lehet belerejteni mind a 24 kis csomagot. Akár beszámozva, akár számozás nélkül tehetünk bele ezt-azt becsomagolva.

Az elkészítése, dekorálása pedig tényleg már ízlés dolga, és mindenki alkalmazkodjon csak azokhoz az alapanyagokhoz, amit otthon talál, vagy amit be tud szerezni. Én azt írom le, hogy én hogy építettem fel a enyémet.  A két fő kiindulási elem a magas falú hengeres kartondoboz és a polisztirol hóember volt.

A hengeres dobozt krétafestékkel lefestettem, belül a peremét is, ahová nem került a könyvlapbélésből. Az alapréteg után egy kárómintás stencillel körbepamacsoltam, a doboz teteje alatti részen. Amíg száradtak a rétegek, felkentem két réteg kőhatású pasztát a hóemberkére, a mini hógolyókra és a doboz tetejére amit alaposan kiszárítottam, mialatt 3 réteg fekete festéket kapott a cilinderje is.

A doboz részeinek belsejét antik, gótbetűs könyvlappal borítottam be. A hóemberkének megfestettem a szemét, száját, az orrát és a gombjait is, majd a teste mélyedéseit, a lábikóját kicsit koszoltam taupe árnyalatú wax-al. Szintén ezzel a wax-al régiesítettem a henger alsó részének festett felületét is. Majd elővettem a számokat tartalmazó stencilemet, és körben a doboz oldalára, random jelleggel 1-től 24-ig a taupe wax-al felvittem a számozást.

    

    

  

Hagytam a waxot kikeményedni, ezek után nem dörzsöltem rajta semmit sem, nehogy elmaszatoljam a számokat, addig volt éppen időm ecsettel leheletfinoman átragasztózni a hóemberke kis duci testét és a dobozka tetejét, meg a ráragasztot apró hógolyókat és nagyon finom,  aprószemcsés csillámporral óvatosan beszórni. Én ezt csak angyalpornak hívom, mert éppen csak szolidan lesz tőle kicsit csillogós a felület.

Ez az angyalpor a fiolában fehérnek tűnik,  de valójában színtelen, így igazából bármilyen alapszínre szóható, elrontani nem lehet vele semmit, de csak csínján bánjunk vele, nagy menyiségben tompítja a színt és a kevesebb itt is több.

Mire ezzel megvoltam, az az idő elég is volt a waxos stencil fixlódásához, így elővettem egy kis hópehely alakú nyomdát, amit ragasztóba mártva (de ezt is csak úgy módjával ám) kis  hópihe alakú foltokat nyomdáztam a doboz oldalára, amit azonnal beszórtam angyalporral, majd a felesleget leráztam. (mindig egy tiszta papírlap fölött végezzük ezt a műveletet, amiből utána vissza lehet szórni a fiolába a maradékot, mert egy-egy ilyen angyali művelet bizony nem emészt fel jelentős mennyiségű csillámot)

    

A doboz belsejében a könyvlapok szélét vékony bársonyszalaggal takartam, majd a szalagvégeket egy bársonymasnival és kis hóbogyós levélkével álcáztam. A hóember cilinderje is vékony ragasztóréteget kapott, és fekete csillámmal szórtam meg, és kentem még a szélére kevés hópasztát, hogy elég fagyos legyen a kinézete.

    

És akkor jöhetnek azok az adventi manók és megtölthetik mindenféle földi jóval.  Tetszett az ötletem? Bátran fogj hozzá és készítsd el a te változatodat, bármilyen figurával bármilyen dobozalappal dolgozhatsz, annál egyedibb lesz a végeredmény. Nem titok, hogy idén is sok jópofa és eddig nem látott dologgal foglak titeket meglepni, érdemes beállítani a facebook oldalamat elsőként megjelenőre, vagy naponta benézni hozzám, mert hetente bizony többször hozok majd megvásárolható egyedi reantik alkotásokat is.

 

 

 

2 thoughts on “Adventi naptár stílusosan és egyedien

  1. Szuper vagy! Attól csodásak az alkotásaid, hogy minden apró “finomságra” figyelsz, vagyis mindig veszed a fáradtságot, hogy teljesen befejezett legyen a munkád. Élmény mindegyik! Köszi Anna

    1. Kedves Anna, örülök, hogy tetszenek a munkáim és köszönöm a visszajelzést, sokat jelent nekem. Rea

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..