Szövőszék nélkül – csíkos tojások

Szőttes-csíkos húsvéti tojások

 

Nagy kedvenceim a régi kéziszőttes anyagok, főleg ha még csíkosak is. A piros csíkosak pedig a leges-legkedvencebbek.

Idén húsvétra egy pofonegyszerű ötletemet valósítottam meg, amihez a múzsa a kedvenc piros csíkos kéziszövött vászon volt.

Szükségem volt:

  • hungarocell tojásokra
  • tabernas és light grey, valamint london red árnyalatú krétafestékre és áttetsző waxra (Lignocolor márkát használtam)
  • öntapadós papír ragasztószalagra
  • kinyomtatott transzfermintára és transzferáló folyadékra
  • csiszolóvászonra, ecsetre, drótra, fültisztító pálcikára és fa spatulára

A tojásokat drótra tűztem, majd befestettem 1 rétegben tabernas árnyalatú, a száradása után pedig 2 rétegben light grey színű krétafestékkel.

 

 

 

Miután alaposan megszáradt, találomra sávokat jelöltem ki rajta, és körberagasztottam öntapadós papír ragasztószalaggal – én egy elég vékonyka kb. fél centis washi tape-et használtam, mert így könnyebb a keskeny csíkokat kivitelezni, mintha vagdosnám a maszkolószalagot. Ezután egy vékonyabb ecsettel a piros színű- London red elnevezésű – festéket pamacsoltam rá, ügyelve arra, hogy ne maszatoljam össze a fehéren maradó részt.

Türelmetlenül vártam, hogy a piros festék is megszáradjon, majd óvatosan lehámoztam a vékony ragasztócsíkokat. Többféle csíkozást is kipróbáltam. Csak úgy csíkosan viszont túl snasszak lettek volna, ezért – a direkt erre a célra méretezett és nyomtatott – nyuszi sziluetteket és feliratokat transzferáltam még a felületükre. A feliratoknál vigyázni kell, tükörképet nyomtass mert csak úgy lesz jó a végeredmény.

 

Ezután finom csiszolóvászonnal visszakoptattam a light grey festékből, csak annyira, hogy kicsit ütött-kopottnak nézzen ki, majd áttetsző waxot maszatoltam rá, amit egy puha ronggyal beledörzsöltem.

Ha máskor is szívesen látnál hasonló jó ötletetek olvasgasd a naplóbejegyzéseket, ha pedig nem szeretnél lemaradni a friss posztokról, akkor íratkozz fel a hírlevélre. A Lignocolor krétafestéket pedig itt találod és vásárolhatod meg – ha még nincs otthon: http://www.vintagevelem.hu

Köszönöm!